ده گام بسیار ساده و عملیاتی در نگارش کتاب

ده گام بسیار ساده و عملیاتی در نگارش کتاب

سخت‌ترین کار ممکن در فرآیند نگارش کتاب چاپ کتاب نیست بلکه خود فرآیند نگارش کتاب است. بسیاری از افرادی که قصد چاپ کتاب دارند اولین سختی‌هایی که به آن فکر می‌کنند این است: کجا چاپ کنم؟ هزینه چقدر خواهد بود؟ فروش آن به چه میزان خواهد بود؟ آیا استقبالی از طرف خوانندگان کتاب صورت خواهد گرفت؟ این سوالات، سوالاتی هستند که در آغاز کار نگارش کتاب معمولاً مطرح می‌شوند و همان‌گونه که مشخص است ظاهراً نگرانی درباره اینکه چگونه کتاب نگارش شود وجود ندارد. از دیدگاه بسیاری از نویسندگان باتجربه، سخت‌ترین مرحله تدوین کتاب و چاپ آن بدون شک چگونگی نگارش آن است. با توجه به این مساله، در این مطلب قصد داریم تا ده گام بسیار ساده و عملیاتی در نگارش کتاب را مطرح نماییم (بیشتر بخوانید: ۱- هفت ویژگی نویسندگان خوب کتاب را بشناسید ۲- چگونه یک کتاب خوب بنویسیم؟).

ده گام بسیار ساده و عملیاتی در نگارش کتاب

۱- تصمیم بگیرید که کتاب در چه حیطه یا موضوعی باشد. در آغاز مشخص کنید که دقیقاً در چه حیطه‌ای می‌خواهید کتاب نگارش کنید. بعد از آن جدول فهرست مطالب تدوین کنید تا نقشه راه مشخص شود و در مرحله بعدی مطالب موجود در فهرست را به فصل‌ها یا بخش‌های مختلف تقسیم کنید.

۲- محدودیت در نگارش روزانه ایجاد کنید. بسیاری از افرادی که قصد نگارش کتاب را دارند به این خاطر که برنامه‌ی منظمی برای نگارش آن ندارند، کار نگارش را در نیمه راه رها می‌کنند. هدف قابل دسترسی برای خود تهیه کنید. برای مثال قرار بگذارید که هر روز یک صفحه (شامل ۳۰۰ لغت) از کتاب را نگارش کنید. اگر محدودیت زمانی دارید و می‌خواهید هرچه زودتر کتابی بنویسید، زمان خود را در نظر بگیرید و سعی کنید هر روز فقط یک بخش خاصی از آن را نگارش کنید.

۳- نسبت به برنامه خود حساس باشید. اگر برنامه‌ای برای نگارش خود و زمان آن تدوین کردید سعی کنید حتماً بر روی آن برنامه استمرار داشته باشید. استمرار باعث می‌شود تا خلاقیت به سادگی بروز کند. اگر وقت نوشتن است فقط در آن بازه زمانی بنویسید و اجازه ندهید به چیز دیگر یا کار دیگر فکر کنید.

۴- مکان خاصی را برای نگارش انتخاب کنید. مهم نیست که در خانه، پارک یا کافی شاپ این کار را می‌کنید. فقط سعی کنید یک جای خاص را برای نوشتن انتخاب کنید. اگر اتاق خانه‌تان را انتخاب نمودید سعی کنید که در پارک یا کافی شاپ کار نگارش را ادامه ندهید و فقط آن را در اتاق‌تان انجام دهید. نکته این توصیه آن است که هنگام نوشتن فقط به کار نگارش تمرکز خواهید کرد و تمرکزتان به سادگی از دست نخواهد رفت.

۵- تعداد کلماتی که خواهید نوشت را برآورد کنید. همین که کار نگارش را شروع کردید لازم است تا تخمینی از تعداد کلمات کل کتاب خود داشته باشید. کتاب را در قالب چند کلمه خواهید نوشت. اگر تخمینی کلی از تعداد کلمات کتاب داشته باشید می‌توانید تعداد کلمات یک فصل را هم پیش بینی کنید. در زیر تعداد کلمات تقریبی انواع کتاب آمده است که می‌توانید استفاده نمایید:

الف) ۱۰ هزار کلمه: تدوین یک بروشور که می‌توان آن را در ۳۰ الی ۶۰ دقیقه مطالعه کرد.

ب) ۲۰ هزار کلمه: تدوین یک کتابچه که حدود ۱۸ الی ۲۰ هزار کلمه دارد و می‌توان آن را در حدود ۱ الی دو ساعت مطالعه کرد.

ج) ۴۰ هزار الی ۶۰ هزار کلمه: یک کتاب استاندارد غیرداستانی یا یک کتاب داستان کوتاه. این کتاب‌ها را می‌توان در عرض ۳ تا ۴ ساعت مطالعه نمود. منظور از کتاب غیرداستانی به کتاب‌هایی با محتوای زندگی پنگوئن ها، مارهای عجیب، همه چیز درباره حیات وحش آفریقا و موارد مشابه اطلاق می‌گردد.

د) ۶۰ هزار تا ۸۰ هزار کلمه: یک کتاب غیرداستانی یا کتاب داستان استاندارد. این کتاب‌ها را می‌تواند در عرض ۴ الی ۶ ساعت مطالعه نمود.

و) ۸۰ هزار تا ۱۰۰ هزار کلمه: کتاب غیرداستانی بلند یا کتاب رمان بلند.

ه) بیش از ۱۰۰ هزار کلمه: رمان‌های بسیار طولانی یا کتاب‌های مرجع دانشگاهی یا کتاب‌های زندگینامه. برای مطالعه این کتاب‌ها ۶ تا ۸ روز زمان نیاز است. برای مثال کتاب زندگی نامه استیو جابز جزو این کتاب‌ها می‌باشد.

۶- تدوین اهداف هفتگی است. برای خودتان اهداف هفتگی تدوین کنید. نیاز است تا به صورت هفتگی اهدافی تدوین کنید. برای اینکه این اهداف برای‌تان عینی باشد می‌توانید تعداد کلمه خاصی را محاسبه نمایید و تلاش کنید تا در آخر هفته همان تعداد کلمات را نگارش کنید.

۷- بازخورد دریافت کنید. هیچ چیز بدتر از این نیست که نگارش کتابی را تمام کنید و در پایان برحسب برخی بازخوردها بخواهید آن را مجدداً بازبینی کنید. افرادی مانند دوستان، اساتید و خبرگان اهل کتاب را پیدا کنید و از آن‌ها بخواهید در فرآیند نگارش کتاب بازخورد ارایه دهند. شاید شما بخواهید با اتمام هرفصل از کتاب نظرات آن‌ها را جویا شوید. سعی کنید کارتان را بعد از اتمام کامل آن جهت اخذ بازخورد ارسال نکنید.

۸- اثر خود را در معرض نمایش قرار دهید. بدترین کار بعد از اتمام نگارش و چاپ کتاب آن است که آن را در داخل قفسه کتابخانه‌تان بگذارید و رهایش کنید. اصلاً مهم نیست که کتاب از لحاظ محتوایی در چه حدی است. زیرا احتمال دارد این فقط شما باشید که احساس می‌کنید کتاب‌تان ضعیف است. شما می‌بایست کتاب خود را از طریق روش‌های مختلف مانند شبکه‌های اجتماعی، کتابخانه‌های عمومی و دانشگاهی و کتابفروشی‌ها به دنیا معرفی کنید.

۹- ناکامی احتمالی را کنار بگذارید. وقتی به آخر فرآیند نگارش و چاپ کتاب رسیدید شما فردی هستید که برنامه مدونی را برای نگارش کتاب طراحی کردید، محدودیت‌هایی گذاشتید و به تمام آن‌ها متعهد ماندید و در نهایت کتابی را نوشتید. احتمال دارد که کتاب اول شما آن‌طور که باید و شاید توجهات را به خود جلب ننموده باشد. این نکته را فراموش نکنید که شما مطمئناً فرد قبلی نیستید و تجربه بسیار خوبی را با رعایت تمام جزییات بدست آورده‌اید. یعنی مسیر حرفه‌ای را طی نموده‌اید و این مسیر قطعاً به شما تجارب بسیار خوبی را داده است.

۱۰- نگارش کتاب دیگر را شروع کنید. بسیاری از مولفان از صحبت درباره اولین کتاب‌شان طفره می‌روند!! زیرا احتمال زیادی وجود دارد که مورد علاقه‌شان نبوده است. اما به یاد داشته باشید که بدون نگارش اولین کتاب شما هیچ‌گاه نمی‌توانستید مجرب شوید. بنابراین، بهترین فرصت است که از این تجربه استفاده نموده و کتاب جدید خود را شروع کنید. هیچ زحمت و تلاشی از بین نخواهد رفت و مطمئن باشید که با شروع کتاب دوم فوراً این حرف را تصدیق خواهید کرد.

امیدواریم این ده گام بسیار ساده و عملیاتی در نگارش کتاب بتواند انگیزش و انرژی لازم را در شما برای آغاز نگارش کتاب ایجاد کرده باشد.

برای استعلام هزینه چاپ کتاب می‌توانید از طریق صفحه تماس با ما، با همکارانمان در انتشارات نارون دانش تماس حاصل فرمایید. تمامی هزینه‌های مربوط به صفحه آرایی کتاب در مبلغ تخمین نهایی هزینه چاپ کتاب لحاظ شده و مشخص خواهد گردید.

اگر قصد ترجمه و چاپ کتاب را دارید، همین حالا سفارش خود را ثبت کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند.

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *